Energetický štítek budov (PENB)

20.04.2015 20:06

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) slouží pro jednoduché a jasné zhodnocení budovy z hlediska její energetické náročnosti. Umožňuje jednoduché srovnání budov z hlediska nároků na energie (a tedy i nákladů) potřebných pro provoz. Může sloužit jak stávajícím majitelům a uživatelům objektu, tak i realitním kancelářím a zájemcům o koupi či pronájem domu, jako jeden z nástrojů pro stanovení výše kupní ceny nebo nájmu. Energetický průkaz se zpracovává jak pro rodinné tak i bytové domy či pro budovy v sektoru služeb a výroby.

Jak Průkaz (PENB) vypadá?

PENB je podrobně upraven vyhláškou č. 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov. Průkaz energetické náročnosti budovy hodnotí budovu z hlediska všech energií, které do budovy vstupují - tedy z hlediska energie na vytápění, chlazení, ohřev teplé vody, větrání a osvětlení. PENB obsahuje protokol a grafické znázornění energetické náročnosti budovy. Klasifikace energetické náročnosti budovy je rozdělena do klasifikačních tříd A až G.

A  - Mimořádně úsporná

B  - Úsporná

C - Vyhovující

D - Nevyhovující

E - Nehospodárná

F - Velmi nehospodárná

G - Mimořádně nehospodárná

Kdy je Průkaz (PENB) potřeba zpracovat?

PENB je podle novely energetického zákona (177/2006 Sb.) od 1. 1. 2009 povinnou součástí dokumentace při výstavbě nových budov nebo větších změnách dokončených budov s podlahovou plochou nad 1000 m2. Od 1. 1. 2013 je PENB povinnou součástí dokumentace při prodeji budovy nebo ucelené části, pronájmu budovy nebo ucelené části.

PENB nesmí být starší 10 let, přičemž platnost nového průkazu je 10 let.

PENB zpracovávají specializované firmy, buďto na základě projektové dokumentace nebo pak, kde dokumentace z různých důvodů není k dispozici (staré objekty apod.), na základě fyzického posouzení nemovitosti na místě. Cena je smluvní, pohybuje se od 1.800,- Kč do 12.000,- v závislosti na velikosti nemovitosti a způsobu zpracování PENB.

Neexistenci PENB může pokutovat Státní energetická inspekce.