Obecně o poskytování úvěrů bankami

20.04.2015 20:04

Základní podmínkou poskytnutí hypotečního úvěru je jeho zajištění zástavním právem k nemovitosti.

Zastavovaná nemovitost může být  přímo objektem úvěru, hypoteční úvěr je čerpán na její koupi, výstavbu či rekonstrukci) nebo to může být jiná či jiné (v zástavě může být i více nemovitostí).

Nemovitost se však musí nacházet na území ČR, členského stát Evropské unie  nebo jiného státu, tvořícího  Evropský hospodářský prostor.U nemovitostí mimo území ČR však u jednotlivých bank mohou existovat výjimky.

 Na nemovitosti, která má sloužit pro zajištění hypotečního úvěru,  nesmí váznout jiné zástavní právo třetí osoby, s výjimkou zástavního práva, kterým je zajištěn úvěr poskytnutý osobě prodávající nemovitost.V tomto případě banka poskytne např. kupujícímu úvěr pokud banka prodávajícího dá tzv.kvitanci tj. souhlas s předčasným splacením úvěru s tím, že toto splacení bude plně nebo částečně poskytnuto právě z úvěru kupujícího.

Nemovitost musí být v zástavě celá, banky neakceptují např. polovinu domu. Na nemovitosti také  nesmí váznout  žádné věcné břemeno bránící užívání.

Do zástavy lze dát i rozestavěnou nemovitost, která je jako rozestavěná zapsaná v katastru nemovitostí, a na níž je čerpán úvěr. Stavbu lze jako rozestavěnou stavbu zapsat do katastru nemovitostí, pokud má postaveno alespoň jedno nadzemní podlaží. Pokud je objekt úvěru a zástava totožná a jedná se o výstavbu,  banka uvolňuje peníze postupně, podle toho jak roste cena nemovitosti v důsledku její výstavby.

Dalším nástrojem zajištění, které banka vyžaduje  je vinkulace pojištění zastavované nemovitosti ve prospěch banky.

Banka někdy také může požadovat  uzavření životního nebo úvěrového pojištění žadatele a vinkulaci tohoto pojištění opět ve prospěch banky. Banka může též vyžadovat další spoludlužníky či ručitele pro případ, že by klient nebyl schopen úvěr splácet (nízká bonita, nebo vyšší věk klienta).